Mahasiswa USIM Bakal Kunjungi UIN Jakarta

Gedung Rektorat, Berita UIN Online— Mahasiswa Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) akan mengunjungi UIN Jakarta besok, Rabu (26/10/2016). Kunjungan dilakukan dalam rangka lawatan ilmiah, 21 mahasiswa USIM dari berbagai fakultas dan jurusan.

Demikian data publikasi Majlis Perwakilan Pelajar USIM yang didapat Berita UIN Online, Selasa (25/10/2016).

“Dengan sukacitanya dimaklumkan bahwa mahasiswa Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) seramai 21 orang ingin mengadakan lawatan ilmiah ke UIN Jakarta. Segala kerjasama daeri pihak tuan/puam amatlah dihargai dan saya ucapkan jutaan terima kasih.” Ujar Prof Dr Amir Husin Bin Mohd Nor, selaku perwakilan dari USIM.

Selain UIN Jakarta, para mahasiwa juga akan mengunjungi masjid Istiqlal, Monas, Pesantren Darunnajah, TMII, dan gunung Tangkuban Perahu. Di UIN Jakarta sendiri, mahasiswa USIM diagendakan berkeliling kampus dan melihat-lihat suasana pembelajaran di UIN Jakarta.

Diketahui, USIM bercikal bakal dari Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA).  Pada 13 Juni 1997, IPTA disetujui menjadi USIM oleh  Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak dan disokong oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad. USIM menawarkan fakulti Pengajian Quran dan Sunnah, Fakulti Syariah dan Undang-Undang, Fakulti Kepimpinan dan Pengurusan, Fakulti Ekonomi dan Muamalat, Fakulti Sains dan Teknologi, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan ,Fakulti Pengajian Bahasa Utama, Fakulti Pergigian, Fakulti Kejuruteraan dan Alam Bina.(usa)